sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Tipuri de kimono

komon kimono
Am revenit! Azi vorbim despre tipurile traditionale de kimono.

Dupa cum spuneam si in postul anterior, kimono-urile, la fel ca obi-urile, se impart in awase (captusit), hitoe (un singur strat) si usumono (materiale cu tesatura usoara precum matase de tip ro/sha, in, canepa) si se poarta cam in aceeasi perioada ca si obi-ul.

Pe langa perioada anului in care le purtam, kimono-urile se mai diferentiaza si dupa modul in care design-ul este dispus, sau asezat si dupa marimea manecilor. Astfel avem:

A.Kimono-uri cu maneca scurta (purtate atat de fetele tinere, nemaritate cat si de doamnele casatorite):


kamon brodat pe un iromuji
  • yukata - kimono-ul traditional de vara, din bumbac, intr-un singur strat (hitoe), cel mai adesea cu motive colorate. Acesta este portul traditional pentru festibvalurile japneze din perioada verii precum Bon Odori, Tanabata etc. 
  • komon kimono - caracterizat printr-un model mic, care se repeta pe intreaga suparafata a kimono-ului. Este un kimono informal, purtat in fiecare zi - corespondentul tricoului si blugilor la noi.
  • edo komon - model foarte mic, de obicei polka dots, repetitiv; de la distanta da impresia ca este o singura culoare. Echivalentul "smart casual"
  • iromuji kimono - (lit. o singura culoare) este un kimono, asa cum spune si numele, intr-o singura culoara; motivul este tesut in material, de cele mai multe ori matase de tip rinzu (design tesut). Este foarte apreciat in randul studentilor Ceremoniei Ceaiului pentru simplitatea si frumusetea sa. Poate avea 0-5 kamon (embleme ale familiei) care sporesc formalitatea acestuia.
  • tsukesage kimono - designul sau motivul acestuia este situat in partea din stanga-fata a kimonoului, si se continua pana jos; de multe ori, un mic design va aparea si pe maneca dreapta. Nu are un design continuu, ci mai degraba, consista intr-un car regal cu flori (hana kuruma), masti noh etc. Acesta este un tip formal de kimono, "kimono de vizita", si poate avea pana la 3 kamon.
  • houmongi kimono - cel mai des intalnit kimono formal, cu motive vopsite sau pictate pe matasuri dintre cele mai fine, cu un design traditional numit EBA (kimono-ul este mai intai croit pe masura, insailat si abia apoi decis design-ul) ce se intinde pe partea de sub solduri si pana la tiv, maneci si chiar guler, adeseori cu peisaje din natura, scene din literatura traditionala din perioada Heian sau chiar din perioada contemporana. Pana in anii 1950, aceste tipuri de kimono proveneau adeseori din furisode (kimono cu maneci lungi) carora li se "taiau manecile" cand purtatoarea se casatorea. Are un inalt grad de formalitate, fiind purtat la ceremonii, nunti, receptii oficiale etc. Poate avea pana la 5 kamon.
  • irotomesode kimono - lit. iro - culoare, colorat, tomesode - kimono cu maneci scurte - nu sunt atat de populare cum erau acum aproape 100 de ani, cand au fost introduse doamnelor de la Curtea Imperiala a Japoniei. Pe atunci, kurotomesode (kuro - negru) era considerat lipsit de culoare si de veselie. Design-ul acestora va incepe mereu de sub solduri si se va continua pana la tiv. Ca formalitate, se aseamana cu houmongi. Tot timpul va avea minim 3 kamon.
kurotomesode
  • kurotomesode kimono - cel mai formal tip de kimono, purtat in general de doamnele casatorite. Mai tot timpul are 5 kamon. Diferenta dintre irotomesode si kurotomesode este culoarea neagra de baza a celui din urma. Este purtat la ceremonii oficiale, nunti, intrevederi la imparat etc.


B. Kimono cu maneca lunga:

chuu-furisode

  • furisode - lit. maneci care se leagana - un kimono formal cu manecile lungi, purtat de catre tinerele domnisoare la ceremonii oficiale, receptii etc. Poaate avea 0-5 kamon si, dupa marimea manecilor, se imparte in 3 categorii: ko-furisode, cu manecile de pana la 85 de cm, chuu-furisode, cu manecile de pana la 100 cm si oh-furisode, cu manecile ce ajung si pana la 115cm, cel mai des intalnite pe scena teatrelor kabuki.
  • kakeshita - un furisode imbracat de mireasa in ziua nuntii, este mai lung decat un furisode traditional, si poate fi viu colorat sau alb. Este ultimul kimono cu maneca lunga ce il poate purta o tanara casatorita.
  • uchikake - un furisode vatuit, purtat in vechime de catre sotiile samurailor, pentru a-si arata statutul social; in zilele noastre cel mai des este purtat in ziua nuntii, peste kakeshita. Nu are kamon in general si are design tesut sau brodat. Daca este complet alb, atunci se numeste shiromuku.
Sper ca ati avut rabdare sa cititi pana la final. Eu va las, cu mai multe poze:

komon kimono

yukata

houmongi cu o ramura de prun


2 comentarii:

  1. de unde pot cumpara asa ceva aveti idee?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. amazon
      http://www.amazon.com/Shanghai-Deluxe-Kimono-Yukata-Japanese/dp/B007HYTOOK/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1362084077&sr=8-1&keywords=yukata+women

      Ștergere