sâmbătă, 19 februarie 2011

Cum croim un kimono? (Partea I)

Ma uitam zilele trecute la cuvintele cele mai des utilizate care aduc vizitatori pe acest blog si am observat ca majoritatea vor sa afle cum se coase/construieste un kimono.

Asa ca despre asta voi vorbi azi. 

suluri de matase tesute pentru kimono
Pana acum eu am cusut deja 2 kimono-uri hitoe (fara captuseala). Nu ma face o autoritate in domeniu, dar va pot vorbi despre experienta prin care am trecut.

Va spuneam mai pe la inceputul acestui blog ca kimono-urile, in mod traditional, sunt facute din suluri de material textil special tesute pe o latime de maxim 38 cm si o lungime ce variaza intre 11 si 14m, fie acesta matase, in, bumbac, canepa sau poliester. Majoritatea vanzatorilor vor mentiona pentru ce tip de kimono este sulul pe care il vand insa, ca regula de aur: daca are design pe intreaga suprafata a materialului, atunci acesta este un komon - cel mai purtat tip de kimono.

O foarte lunga perioada de timp am trait cu impresia ca kimono-urile nu au marimi. GRESIT! Sunt doua masuratori pe care va trebui sa le aveti in minte in momentul in care fie doriti sa achizitionati un kimono sau sa il coaseti: 
  1. inaltimea;
  2. distanta dintre incheieturile mainilor, cand acestea sunt intinse lateral, paralele cu podeaua.
Primul lucru pe care il veti observa la o analiza rapida este acela ca este "prea lung". Un kimono croit "pe masura" va avea tot timpul inaltimea purtatoarei. Spre exemplu, eu am 1.69m inaltime, deci un kimono ideal pentru mine ar avea cel putin 1.65 m lungime.

Al doilea lucru, foarte important este ca nu exista cusaturi la umeri, in afara de cele ale manecilor.  Niciodata. Sulurile de matase, spuneam, sunt tesute si concepute special cu acest scop; astfel, in momentul in care croim kimono-ul, vom masura 2x inaltimea.

Acest lucru trebuie tinut minte in momentul in care cumparam material textil din comertul romanesc/occidental. Majoritatea sulurilor vin cu latimea de 0.95m -1.5m astfel ca va trebui sa il impartiti voi in "fasiile" traditionale.

Adica: luam o persoana de 1.75m (practic, destul de greu se gasesc kimono-uri care sa fie de masura aceasta) si distanta dintre incheieturile mainilor de 1.4m . Gasim in comert un sul de in cu latimea de 1.5m. Primul lucru la care ne gandim este lungimea de care avem nevoie. In cazul nostru, 3.5m (2x inaltimea). Apoi ne gandim ca distanta dintre incheieturi/latimea trebuie impartita la 4 (2 parti pentru "corpul" kimono-ului (vezi pozade mai jos) si cate o parte pentru fiecare maneca(a+a+b+b). Dupa taiere, ar trebui sa avem 4 bucati de in, lungi de 3.5m si late de 37.5cm (=1.5/4).

Am incercat sa "desenez" mai jos o reprezentare a partilor principale ale unui kimono:
Croiala unui kimono


Linia intrerupta din prima figurina reprezinta jumatatea, respectiv linia umerilor. Avem 2 bucati a (2x 1.75m lungime si 37.5cm latime) 2 bucati b (manecile, cel putin 2x50cm lungime si 37.5cm latime) si apar 2 bucati c, mai mici atat in lungime (de obicei inaltimea minus 20-30cm, in cazul nostru vom considera 1.5m) cat si in latime (se imparte o bucata de 37.5cm in 2, deci aprox 18.5cm fiecare). Aceste "fasii" se numesc okumi, si au rolul de a prelungi partea din fata a kimono-ului, dandu-i astfel alura de rochie "petrecuta".

Cum arata acest lucru compact pe hartia de croi/ materialul textil?

Asa:

apasati pe poza pentru marimea originala

Ii cer scuze pentru liniile strambe, si pentru neproportionalitate.

Veti observa ca apare acolo si gulerul (d, 2m) si inca o portiune de 1m, e, care vine cusuta peste gulerul de 2m, la mijloc, aceasta avand in principal, rol protector.

Ma opresc aici deocamdata. Data viitoare vom vorbi despre cum coasem toate fasiile astea.

O dimineata/zi/seara faina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu