marți, 25 ianuarie 2011

Tipuri de Obi

A trecut ceva timp de cand am scris ultima data... M-am gandit sa reincep postarea vorbindu-va despre tipurile de obi.

Recent am trecut prin umila-mi colectie si am realizat ca inca mai am nevoie de cateva. Adica mai mult shopping :). Avand in vedere ca un obi-ul se coordoneaza cu un kimono in functie de sezon, formalitate, tip de tesatura - in general - in momentul in care il cumperi, ar fi de dorit sa ai in minte cel putin 2 kimono-uri cu care acesta "va merge". Din punctul meu de vedere, obi-urile sunt ca perechile de pantofi sau posetele - niciodata nu poti spune ca ai prea multe.

nagoya obi
Ca si kimono-ul, obi-ul japonez poate fi categorizat in functie de diversi factori, precum:

1. sezonul in care se poarta:

usumono obi
  • awase - captusit/doua straturi de material - purtat din octombrie pana in prima jumatate a lunii mai;
  • hitoe - lit. un strat - se poarta din a doua jumatate a lunii mai pana in iunie si in septembrie;
  • usumono - diferite tipuri de matase (ro, sha), in, canepa, dantele, intr-un singur strat - purtat in iulie si august, cand afara e prea cald chiar si pentru hitoe.

2. forma si marime (cel mai important factor):



forma traditionala nagoya
  • heko obi - de cele mai multe ori este o fasie lunga de 2-3m, din matase fina, in culori tari, purtat in special de copii, cu yukata.
  • hanhaba obi - lit. han - jumatate (din latime) - lat de 15 cm si lung de 3 - 4.5m, purtat indeosebi cu yukata sau un kimono komon.
  • nagoya obi - acesta este un tip de obi relativ nou, aparut prin anii 1930, in Nagoya; are o forma distincta, facandu-l ideal pentru o-taiko musubi ("nod in forma de toba"). In general, are o lungime de 3.2 - 3.8m; primii 2 m vor avea latimea de 15cm (numita tesaki), iar restul de 30cm (taresaki).
  • fukuro obi - cel mai des folosit in outfit-urile formale; dimensiunile de 29-32cm latime si cu pana la 4.5m lungime il fac ideal pentru o gama larga de noduri - lit. musubi. Depinzand de locatia designului, acesta, la randul lui, se imparte in 3 categorii: taiko-gara fukuro (marimea unui fukuro obi, insa designul este amplasat astfel incat e ideal pentru otaiko musubi), rokutsuu fukuro (60% din suprafata obi-ului are design; partea fara design nu va fi expusa cand purtam obi-ul) si zentsuu fukuro (cel putin o parte a obi-ului are design pe toata suprafata );
  • zentsuu fukuro obi
    rokutsuu fukuro obi
  • maru obi - cel mai formal tip de obi, are design pe intreaga suprafata a ambelor parti, 29-31cm latime si pana la 4 m lungime.
3. dupa formalitate, acestea sunt exact in ordinea inversa prezentata mai sus (maru obi cel mai formal, heko obi, cel mai informal). De asemenea, un obi de matase naturala va fi intotdeauna considerat mai formal decat unul de in, canepa, basho sau poliester.

Data viitoare, sper eu curand, vom vorbi despre tipurile de kimono. Pe curand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu